Η ΜΑΚΥΝΕΙΑ

Η Μακύνεια (Τοπική Κοινότητα Μακύνειας – Δημοτική Ενότητα Αντιρίου), ανήκει στο Δήμο Ναυπακτίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” και έχει 310 κατοίκους (2001). Η επίσημη ονομασία είναι “η Μακύνεια”. Έδρα του Δήμου είναι η Ναύπακτος και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
 
 
Η Μακύνεια είναι ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο με ωραιότατες παραλίες και πεντακάθαρες θάλασσες, οι οποίες φημίζονται για την ψιλή άσπρη άμμο, καθώς και για τα ζεστά και ρηχά γαλάζια νερά τους. Σημαντικό πλεονέκτημα της Μακύνειας είναι ότι η συνεχής εξέλιξη δεν έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και το χρώμα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γραφικό λιμανάκι και οι ψαράδες που τροφοδοτούν με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τις φημισμένες ψαροταβέρνες  του χωριού.
 
 
Βορειότερα του χωριού βρίσκεται και το μικρό αρχαίο θέατρο της αρχαίας πόλης της Μακύνειας. Γραφικοί οι συνοικισμοί Αγραπιδόκαμπος, όπου και λουτροπηγή, καθώς και η Ρίζα στα ριζά της Κλόκοβας. Στο βόρειο σημείο του κάμπου του Αγραπιδόκαμπου βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία ανάμεσα σε γέρικες βελανιδιές η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Στα ΝΑ του λόφου στο χείμαρρο Χαλούλαγα που κατεβαίνει από τις Μολυκρειώτικες ράχες υπάρχει ότι απέμεινε από δίτοξο πέτρινο γεφύρι με έμβολο, πιθανότατα του δεύτερου μισού του 17ου αι.